Punktkirjaklaviatuur

Varem ma pole kunagi kuulnud, et on olemas niisugune tugilahendus nagu punktkirjaklaviatuur, aga väikse uuringu pärast sain aru, et tegemist on väga huvitava seadmega. Räägiks siis kõigepealt selle töö printsiibist:


Punktkirjaklaviatuur on mõeldud nägemispuudetega inimestele ja kasutab Braille printsiipi. Ajaloost sain teada, et Braille lapsepõlves, kui ta oli 3aastane poiss, kogemata rikkus enda silma ja sellest tulenev põletik kasvas nägemishäire üle. Kui Braille sai 15kümneks oskas ta luua enda oma punktkiri. 

Braille printsiibi järgi on olemas 6 või 8 punktidega süsteem. Punktid on paigaldatud kahte ritta ja näeb see nii välja, nagu vasakul piltidel näidatud. 




Kasutades Braille 6 punktiga süsteemi võib panna kirja kuni 64 sümbolit, kasutades aga 8 punktiga süsteemi  - 256. 

Google tegi uue Android nutitelefonide jaoks uue klaviatuuri, mis just Braille süsteemil põhinev. Google väidab, te ei pea mingit äppi üles laadima, aga see klaviatuur on kohe telefonis olemas. Google pakub 6 punktiga klaviatuuri ja selle saab tööle panni TalkBack rakenduse peale vajutades. TalkBack paneb kõlama kõik tähed ja sümbolid, mis inimene ekaani peal vajutab. 



Praegu võib kasutada ainult ingliskeelset Braille klaviatuuri, aga Google tahab lisada muidugi teised keeled ka juurde. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

IT - lahenduste lootustandvad ja huvitavad mõted, millistest aga asja ei saanud

Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut?