Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO

 Eric S.Raymond: How To Become A Hacker

Enne selle dokumendi lugemist, vaid lihtsalt pealkirja vaadates, ma mõtlesin, et kas on tõsiselt olemas selline nö "tutorial", kuidas saab tipphäkkeriks. Pärast filmide vaatamist, mul oli tugev veenmine, et häkkerina peab sündima, et see on alati ülitark poiss - geenius, kes saab kiiresti aru, kuidas mis asi arvutis töötab, ja saab pärast igaühe arvutisse sissemurda. Pärast aga ülalmainitud dokumendiga tutvumist sain aru, et häkkeriks saab iga tipp tasemel programmeerija, kui tal on õige suhtumine ja tugev soov, ja et on suur erinevus kräkkerite ja häkkerite vahel.

Eric S.Raymond kirjutab, et häkkerid ehitasid Interneti ja nad teevad asju, mitte lõhuvan neid. Ausalt öeldes, võin tunnistada, et mõtlesin just vastupidi, ja see artikkel pani mind mõtlema, et mis on siis üldse erinevus programmeerija ja häkkeri vahel Eric S.Raymondi järgi. 

Autor kirjutas suhteliselt palju suhtumisest, et siis kuidas häkker peab mõtlema ja käituma, et tipp tasemele jõuda, aga minu arvates, kõik need dokumendis mainitud asjad võiksid puutuda mitte ainult häkkereid, vaid üldse kõiki programmeerijaid. Olin ka väga üllatunud, et häkkerid võivad olla mitte ainult need inimesed, kes tegelevad tarkvaraga, vaid ka näiteks muusikud. 

Ei saa öelda, et õppisin midagi uut sellest artiklist, sest see oli nii loomulik, et kui tahad häkkeriks saama, siis pead kõigepealt hästi programmeerida oskama ja palju programmeerimiskeeli tundma. Selles suhtes, isegi kui algusest peale ei olnud mul suur lootust leida dokumendist midagi erakordset, olin natuke pettunud. Usun, et selle võiks lugeda iga programmeerimises algaja, sest soovitused, millest keelest oleks parem alustada, on ikka kasulikud. 

Kokkuvõtteks, veendusin veel üks kord, et häkkeriks ei saa nii lihtsalt pärast mingit tutorial'i lugemist. See on pikk tee, nagu programmeerimine iseenesest. 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Tarkvara arendus- ja ärimudelid

IT - lahenduste lootustandvad ja huvitavad mõted, millistest aga asja ei saanud

Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut?